Výzkum travinných porostů a opuštěných polí

5. září 2014

Opuštěná pole, ponechaná ladem, mohou zarůstat rostlinami z okolí. Odborníci proto zkoumají, na čem závisí, jak úspěšně různé druhy rostlin „osídlí“ tyto úhory a jak bychom mohli přispět k tomu, aby vznikla hodnotná travinná společenstva.

Stará pole se odedávna opouštěla, nechávala se ladem a zarůstala různými druhy rostlin. Jinde se zakládala pole nová. Výrazné změny v hospodaření na zemědělské půdě v minulých zhruba 50 letech však přinesly mnoho nových jevů: pole se scelovala, hospodařilo se na nich intenzivním způsobem, používala se průmyslová hnojiva - ale pole se opouštějí i dnes.

Podle Ing. Jany Knappové z Botanického ústavu Akademie věd v Průhonicích se však současné úhory výrazně liší od těch, na kterých se přestávalo hospodařit před 30 a více lety, a to nejen tím, že jsou daleko větší, ale i změněnými podmínkami v důsledku intenzivního hospodaření na nich i větší izolovaností od trávníků v okolí.

Co se tedy na opuštěných polích přesně děje? Jaké rostliny mají šanci se na nich uchytit a jaké nikoliv? Jaké se uchytí na okrajích a jaké se dokážou dostat i dál, až do středu pole? To jsou otázky, kterými se zabývají dnešní badatelé.

autor: Jana Olivová
Spustit audio