Výzkumy původního výplňového zdiva Karlova mostu

5. leden 2011

Dnešní minuty ze světa vědy věnujeme jedné z nejvýznamnějších gotických památek u nás – Karlovu mostu.

Vědci zjistili, že při jeho stavbě ve 14. století se používaly velmi pokročilé stavební hmoty i postupy. Ukázaly to podrobné průzkumy původního vnitřního výplňového zdiva, na kterých se podílel i docent Richard Přikryl z Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jana Olivová se ho zeptala, jak postupovali při odběru a rozboru vzorků. Podle docenta Přikryla je původní gotické výplňové zdivo Karlova mostu skryto za lícním kamenným kvádrem a běžný pozorovatel ho nevidí. Vzorky se tedy odebíraly pomocí speciálních sond.

Vědci zkoumali nejen celkový stav mostu a jeho lícní zdivo, ale také výplňové zdivo v klenbách a pilířích, které dosud zůstávalo stranou hlavního zájmu. Podrobné průzkumy, na kterých se podílel i docent Richard Přikryl z Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, ukázaly, že při stavbě Karlova mostu ve 14. století se používaly velmi pokročilé stavební hmoty i postupy. V rozhovoru s Janou Olivovou docent Richard Přikryl popisuje výzkum fyzikálních vlastností původního vnitřního výplňového zdiva Karlova mostu i překvapení, která na vědce čekala.

V původním vnitřním výplňovém zdivu Karlova mostu byl použit přírodní kámen a samozřejmě malta, která různé kusy přírodního kamene pojí. V těchto maltách se využilo tzv. hydraulické vápno. Vznikly tak pojivové hmoty s naprosto vynikajícími vlastnostmi – což jasně dokazuje skutečnost, že Karlův most stojí už více než 600 let. Jana Olivová se Richarda Přikryla zeptala, jestli stavitelé Karlova mostu využívali tehdy nové poznatky, nebo se tyto znalosti datují ještě do dřívějších dob.

autor: Jana Olivová
Spustit audio