Výstavy v kutnohorském GASKu

11. duben 2012

Poslední březnová galerijní sobota, nazvaná „Jarní probuzení v GASK“, volně navázala na otevírání nové turistické sezóny v Kutné Hoře.

V Galerii Středočeského kraje – GASK – nacházející se v historických prostorách někdejší Jezuitské koleje přibyly dvě výstavy a také několik historických exponátů.

Jednak pozdější odlitek řezby z dílny barokního mistra Matyáše Bernarda Brauna „Marnotratný syn“ a dva Putti z kutnohorského pískovce z první poloviny 18. století, kteří byli původně umístěni na supraportě portálu vstupu ke zvonici Jezuitské koleje.

V rámci nového výstavního cyklu Projectroom, zde můžeme také vidět dvě velkoformátové malby mladého malíře Marka Číhala, který se ve svém projektu „Stříbrná“ inspiroval středověkou kutnohorskou iluminací.

A konečně v tak zvaném „Whiteboxu“ se můžeme do 30. července zastavit u unikátní designové kolekce svítidel „Trautna“ mladého designéra Tomáše Béma. O něm a jeho práci hovoří v příspěvku Karla Oujezdského kurátorka výstavy Veronika Marešová.

Výstava svítidel Tomáše Béma „Trautna“ potrvá v GASKu – Galerii Středočeského kraje v prostoru Whitebox v budově bývalé Jezuitské koleje do 30. července. Výstava dvou velkoformátových obrazů Marka Číhala nazvaná „Stříbrná“ je v rámci Projectroomu otevřena v GASKu do 3. června.

Spustit audio