Roman Kameš: Indigo – šafrán – monzun

18. duben 2012

Hned tři výstavy současně zahájila v sobotu 14. dubna na zámku a hradu Klenová v Janovicích nad Úhlavou Galerie Klatovy Klenová.

V Purkrabství hradu Klenová najdou návštěvníci soubor fotografií Michaela Wellnera Pospíšila věnovaný místům po kterých chodíme – abstraktním strukturám povrchů, cest, chodníků a přechodů, nazvaný „Villes / Cities / Města“.

Ve výstavních prostorách zámku se setkáme pod názvem „Waterproof“ s fotografiemi pomíjivých vodních instalací, figurkami a videem pařížského umělce Denise Bulota, kterého do Čech pozval další vystavující umělec, v Paříži žijící český malíř Roman Kameš. Ten na Klenové vystavuje soubor obrazů a kreseb inspirovaný indickou krajinou a nazvaný „Indigo, šafrán, monzun“.

Roman Kameš do Francie odešel v roce 1973 ilegálně přes Turecko studovat na pařížské Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts. V Paříži se v roce 1981 seznámil s básníkem a kolážistou Jiřím Kolářem a spolupracoval s ním na vydávání čtvrtletníku Revue K. Nakladatelství, v něž se časopis rozrostl, vede Kameš dodnes.

Pro Kamešovu malířskou tvorbu, která prošla několika vývojovými etapami oscilujícími mezi minimalismem konstrukcí a expresí, znamenala v roce 1992 zásadní zlom návštěva Ladakhu v severní Indii. Jak ho tato cesta ovlivnila výtvarně i lidsky, na to se malíře a kreslíře Romana Kameše zeptal na Zámku Klenová Karel Oujezdský.

Všechny tři výstavy potrvají do 3. června. A v objektu Sýpky pod hradem si můžete prohlédnout výstavu „Cesta 2012“, která je 9. ročníkem přehlídky výtvarných oborů Základních uměleckých škol Plzeňského kraje.

Spustit audio