Dvě výstavy Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem

30. duben 2012

Ve čtvrtek 26. dubna otevřela Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem dvě výstavy, jejichž společným jmenovatelem je asi osobitě vyhraněné a zároveň neústupné solitérství obou autorů, hájících vzdorně svůj duchovní prostor i svá umělecká předsevzetí.

První z nich představuje výběr z tvorby téměř neznámého pětašedesátiletého českého sochaře Stanislava Malého, který v ústraní venkovského statku ve starobylé vsi Vysoká u Nových Hradů vytváří ze dřeva svůj široce rozvětvený sochařský svět a prostor. Jeho výstava v Roudnici dostala příznačný název: „Ukryto před světem“.

Druhá roudnická výstava, nazvaná „Síla znaku“, představuje v rámci cyklu „Pohledy do sbírek“ konvolut kreseb a dvou plastik nepříliš známého českého sochaře, malíře, grafika a kreslíře Jana Křížka činného od roku 1947 ve Francii. Jan Křížek se narodil v roce 1919 v Lounech a zemřel v roce 1985 ve Francii. O okolnostech vzniku této výstavy hovoří v příspěvku Karla Oujezdského Magdalena Deverová, kurátorka sbírky kresby, grafiky a užitého umění Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem.

Výstava je otevřena v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem do 10. června. Vzpomínkový večer na Jana Křížka se uskuteční 7. června od 17 hodin. Druhá právě otevřená roudnická výstava „Stanislav Malý / Ukryto před světem“, která je součástí volného cyklu „Nová jména“ potrvá v roudnické galerii do 17. června.

Spustit audio