Pernštejnové a jejich doba

3. květen 2012

11. ledna 2012, přesně 425 let od svatby Polyxeny z Pernštejna a Viléma z Rožmberka, zahájil Národní památkový ústav v reprezentačních prostorách Lobkovického paláce na Pražském hradě projekt „Pernštejnský rok“, symbolicky navazující na loňský Rok Rožmberků.

Pro návštěvníky hradů, zámků a dalších památek je v souvislosti s pernštejnským tématem připravena řada kulturních akcí. Tou největší je ale reprezentativní výstava „Pernštejnové a jejich doba“ zahájená v rekonstruovaném Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze, jež patří k největším dosud realizovaným výstavním projektům Národního památkového ústavu vůbec.

Exponáty pro výstavu, připravenou v partnerství s Národní galerií v Praze, zapůjčily více než čtyři desítky paměťových institucí, včetně několika zahraničních. Výstava přibližuje, stejně jako řada letošních doprovodných akcí historii slavného rodu Pernštejnů, který byl ve své době stejně bohatý a mocný jako jihočeští páni z Rožmberka.

02491969.jpeg

Hlavní část výstavy v prvním patře paláce je koncipována jako hradozámecká interiérová instalace, jejímž cílem je představit každodenní život aristokratické rodiny v období renesance.

Na koncepci výstavy „Pernštejnové a jejich doba“ se Karel Oujezdský zeptal v Salmovském paláci hlavní kurátorky výstavy Duni Panenkové.

Výstavu, která je součástí projektu „Pernštejnský rok“, můžete navštívit v nově rekonstruovaném Salmovském paláci na Hradčanském náměstí v Praze do 31. července.

Spustit audio