Francis Bacon & Bohumil Hrabal

18. květen 2012

V nově zrekonstruovaném prostoru GATE – Galerie a informačního centra Středočeského kraje v Husově ulici v Praze, byla zahájena výstava „Francis Bacon & Bohumil Hrabal / Dva géniové“, která si vzala za cíl propojit dílo světoznámého anglického figurálního malíře s texty českého spisovatele Bohumila Hrabala.

Výstava, kterou pořádá ve spolupráci s GATE Galerie Vernon, u nás poprvé představí velkoformátové kresby a obrazy Francise Bacona ze sbírky umělcova italského společníka Cristiana Lovatelli Ravarina, kterému Bacon své kresby daroval. Gate galerii a informačním centru v Husově ulici.

Součásti projektu bude 20. a 21. června divadelní dialog, při němž se oba umělci poprvé setkají „tváří v tvář“. Autorkou hry, ale také iniciátorkou současné výstavy je italská básnířka a prozaička Maria Gloria Grifoni. Ta přeložila do italštiny Hrabalovu knihu Bambino di Praga a právě během práce na překladu si všimla podobnosti obou velkých umělců, kteří se ve skutečnosti nikdy nesetkali.

Francis Bacon se narodil v roce 1909 v anglické rodině v irském Dublinu, malovat začal už ve dvaceti letech, ale do podvědomí veřejnosti se dostal až po druhé světové válce nejen svými existenciálně laděnými díly vyjadřujícími úzkosti a běsy současného člověka, ale i svým bohémským životem.

Největší vlnu zájmu však vzbudil až po své smrti v roce 1992. Baconova malba „Triptych“ byla v roce 2008 prodána aukční síní Sotheby's za 55 milionů liber a stala se tak nejdražším dílem poválečného a současného umění od roku 1977.

Na otázku Karla Oujezdského, proč došlo k propojení znepokojujícího Baconova díla s osudy našeho Bohumila Hrabala, odpovídá ředitelka Galerie Vernon – Monika Burian Jourdan.

Výstavu „Francis Bacon & Bohumil Hrabal / Dva géniové“ si můžete prohlédnout v Gate – Galerii a informačním centru Středočeského kraje v Husově ulici 21 na Starém Městě v Praze do 22. července.

Spustit audio