Fotografie Alexandra Paula v Topičově salonu

24. červenec 2012

V galerii Topičův salon na Národní třídě v Praze byla zahájena výstava „Alexandr Paul – fotograf“ věnovaná významné, ale bohužel zapomínané osobnosti české předválečné a poválečné fotografie.

Základ výstavy tvoří Paulův soubor fotografií „Český barok“, který autor připravoval od 30. let minulého století především pro Documenta Bohemiae Artis Phototypica a který byl naposledy vystaven v roce 1969. Tento soubor je doplněn velkým množstvím menších fotografií dalších památek Čech a Slovenska a řadou dokumentárních snímků a dokumentárních materiálů vztahujících se k životním i tvůrčím osudům autora.

02685243.jpeg

Alexandr Paul se narodil v roce 1907 v Rakovníku, v roce 1921 nastoupil jako učedník do ateliéru fotografa Jindřicha Zelenky a po složení učňovské a poté tovaryšské zkoušky pracoval krátce v agentuře Centropress. Na počátku 30. let založil se spolupracovníky Františkem Illkem a Pavlem Altschulem úspěšnou fotografickou agenturu Press Photo Servis a spolu s nimi dokázal, že je možné tvořit „na zakázku“ nekonformním prosazováním kvalitních snímků. Od konce 2. světové války do roku 1948 zaměstnávala firma Illek Paul několik vysoce kvalitních fotografů, jakými byli Vilém Heckel, Dagmar Hochová, Fred Kramer, Jindřich Brok a další.

Velká část Paulovy tvorby, vznikající ve spolupráci s předními českými historiky umění, byla publikována v nejrůznějších odborných, ale i populárních publikacích. Alexandr Paul zemřel 1. prosince 1981.

Na to, čemu vděčíme za právě otevřenou výstavu fotografií Alexandra Paula se Karel Oujezdský v Topičově salonu zeptal autorova syna, fotografa Prokopa Paula, který výstavu „Alexandr Paul – fotograf“ připravil.

Výstavu „Alexandr Paul – fotograf“ si můžete v Topičově salonu na Národní třídě 9 v Praze prohlédnout do 17. srpna.

Spustit audio