Výstavní cyklus Národního muzea „Monarchie“ vrcholí

13. prosinec 2012

Výstavní cyklus Národního muzea v Praze nazvaný „Monarchie“, jenž nás zavádí do dob vlády císaře pána Františka Josefa I., vyvrcholil otevřením dalších tří zajímavých výstav v Nové budově Národního muzea.

Hlavní expozici celého cyklu výpravnou výstavu „Monarchie“, dávající nahlédnout prostřednictvím desítek unikátních exponátů a dioramat, nejen do komnat císařského dvora, ale i do nejrůznějších dobových sociálních prostorů, doprovází ještě výstava „Dětský svět za císaře pána“.

Ta přibližuje návštěvníkům období narození a péče o dítě, dětskou literaturu, vzdělávání ve školách, hry a hračky dětí v době vlády rakousko-uherské monarchie, kdy však byla nedílnou součástí dětského života i nemoci, dětská práce a rodinné problémy.

Třetí otevřená výstava – „Člověk ve fotografii“ – zobrazuje prostřednictvím dobových fotografií každodenní život v různých podobách a situacích. Na to, jaké období života rakousko-uherského mocnářství výstava Monarchie pokrývá a jakou koncepci pro ni pořadatelé zvolili, se Karel Oujezdský zeptal komisaře výstavy Petra Landra z Národního muzea.

Všechny tři nově otevřené výstavy z cyklu „Monarchie“ potrvají až do 9. června 2013.

Spustit audio