Dox vystavuje zakázané fotografie čínské umělkyně Liu Xia

28. únor 2014

Neoficiální čínskou realitu spojenou s represemi a cenzurou poodhaluje výstava černobílých fotografií zakázané čínské básnířky a fotografky Liu Xia.

Výstavu nazvanou Tichá síla Liu Xia můžete navštívit do 9. června v Centru současného umění Dox v Praze 7-Holešovicích.

Autorka fotografií je ženou držitele Nobelovy ceny míru a politického vězně Liu Xiaoboa, který se v červnu 1989 zúčastnil demonstrace na Náměstí nebeského klidu a od roku 2009 si odpykává v Číně jedenáctiletý trest za spoluautorství liberálního manifestu Charta 08, jenž požadoval zahájení diskuse o zavedení demokracie v zemi. Sama Liu Xia je od roku 2010 držena v nezákonném domácím vězení.

Výstavu Liu Xia si v Praze přál už Václav HavelFotografie vyvezl z Číny kurátor výstavy Guy Sorman a začal je vystavovat po světě. Nakonec se dostaly až do Prahy, kde měly být původně na přání Václava Havla poprvé vystaveny. „Jsem rád, že se nám společně s Centrem současného umění DOX podařilo fotografie do Prahy přivézt a splnit tak, i když bohužel s několikaletým zpožděním, jedno z velkých přání Václava Havla,“ říká Sorman.

Ošklivá mimina tichým hlasem obviňují cenzuru Autorčiny fotografie s podivnými panenkami, které sama označuje jako „ošklivá mimina“, vznikaly v letech 1996–1999 během nuceného pobytu jejího manžela v pracovním táboře. Přestože působí pasivně, jsou panenky ztělesněním hněvu a vzdoru. Potulují se krajinou Pekingu a snaží se nepochopitelné čínské cenzuře uniknout.

Výstavu uvádějí tyto verše Liu Xia z její básnické sbírky Síla ticha z roku 1998:

Žijeme spolu s panenkamiobklopeni silou ticha,svět kolem nás se otevírá,dorozumíváme se gesty.

Z dalších výstavních akcí Centra Dox můžeme doporučit velkou výstavu Plakát v souboji ideologií 1914–2014, která je otevřena do 19. května, dále výstavu Zóna v pohybu / Dialog profesorky Adély Matasové a jejích studentů 1990–2014 – ta je v Doxu k vidění do 17. března. A také instalaci Marka Schovánka nazvanou Pharmatopia. Ta potrvá do 7. dubna.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková
Spustit audio