Švédské figurky s českými kořeny

10. červen 2014

V pražské Galerii hunt kastner vystavuje do 3. srpna své glazované keramické figurální sošky a soubor kreseb Klara Kristalová. Ve Švédsku žijící umělkyně českého původu připravila výstavu s názvem „Odkud přicházím a kde budu“.

Vizuální umělkyně Klara Kristalová se sice narodila v roce 1967 v Praze, ale celý život prožila ve Švédsku, kam přesídlila s rodiči po invazi spřátelených vojsk v roce 1968. Její rodiče byli výtvarníci a ona sama vystudovala Královskou akademii výtvarných umění ve Stockholmu a na svém kontě má už řadu významných výstav ve Švédsku i ve světě.

V Praze teď vystavuje vůbec poprvé v galerii Hunt kastner v Bořivojově ulici na Žižkově. Výstava nese název „Odkud přicházím a kde budu“ a představuje autorčiných figurálních glazovaných keramických plastik a také několik velkých kreseb s lidskými či zvířecími motivy.

Její figurky komunikují mezi sebou navzájem i s přírodou, někdy se přetavují jedna v druhou – v rostlinné nebo zvířecí hybridy – a člověk přesně neví, jde-li o sen, pohádku nebo transformovanou autorčinu zkušenost.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio