Pro vizuální experiment se hodí robotický brouk i vibrační zubní kartáček

16. říjen 2014

Multimediální umělec Petr Nikl představuje v nově otevřené pražské Galerii Pellé pod názvem Švábení velkoformátové kresby vytvářené robotickými brouky a broučí performance. Výstavu si můžete prohlédnout do 10. ledna 2015.

Robotické kreslící brouky použil malíř, grafik, kreslíř a hudebník Petr Nikl poprvé na své velké výstavě Hra o čas v prostorách Galerie hlavního města Prahy v Městské knihovně, kde svým pohyblivým švábům vytvářejícím barevné pigmentové stopy vyhradil celý sál. Kinetický vizuální experiment s pomocí robotických brouků a také vibračních zubních kartáčků pokračuje pod názvem Švábení s podtitulem Průběžné broučí práce.

Stopy času na papíře„Já sám jsem ještě v Městské knihovně netušil,“ přiznává Petr Nikl, „že ty kreace budou tak prapodivné. Já jsem šváby použil jako stopaře času, oni po tři měsíce vrstvili stopy a já jsem myslel, že to bude spíš jen zašpinění, zapuštění nějaké energie. Ale pak jsem zjistil, že když se švábům ten papír včas odebere, aby nebyl pigment úplně všude, tak vznikají nové energické kresby. Takové kresby já nikdy nevytvořím, protože jsem veden rozumem a stylizací, mám naučené různé konstrukty, kterých se nemůžu zbavit, i když se snažím uvolnit, ale tak jak tihle švábi to nikdy nedokážu.“

03229684.png

Umělec jako pastevec bdí nad svými švábyUmělec je v tomto originálním případě podle Petra Nikla v roli „pastevce“. Nasype na papír pigment v různé barevnosti a množství. Během kresby ho může upravovat, odfukovat a podobně. „A pak se jenom dívám jako kterýkoliv jiný pozorovatel, co dělají.“ K manipulaci s robotickými brouky používá umělec magnetický prut.

Prostředkem uměleckého procesu jsou hračky z čínské produkce poháněné vibrací.

Villa PelléPelléova vila je multifunkční objekt, který se ve své programové nabídce zaměřuje především na kulturní akce – výstavy, aukce moderního a současného umění, koncerty, divadelní představení; jazykové a jiné vzdělávací kurzy, přednášky, poradenství a další služby, včetně příjemného posezení v místní nové kavárně.

Spustit audio