Oldřich Tichý splétá síť a propojuje člověka s přírodou

31. říjen 2014

Malíř Oldřich Tichý vystavuje své nové obrazy pod názvem Žiju sám ve zdejších lesích. Prezentace jeho díla je ovšem uspořádaná přímo v centru, v Colloredo-Mansfeldském paláci Galerie hlavního města Prahy. Tam potrvá od 31. října až do 15. února příštího roku.

Malíř Oldřich Tichý (nar. 1959) patří k výrazné umělecké generaci osmdesátých let, kdy absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru profesora Františka Jiroudka. V roce 1989 založil společně s pěti výtvarníky skupinu Most a v roce 1995 získal prestižní cenu nadace The Pollock-Kasner Foundation v New Yorku.

„Téma pronikání vnitřní a vnější reality přírodního i lidského světa je hlavní v Tichého malbách inspirovaných všední realitou, která nás v běžném životě obklopuje,“ čteme v úvodním slovu na stránkách Galerie hlavního města Prahy. Svérázný způsob vidění dokládají obrazy, jednoduché a evidentně inspirované přírodou jak v barevnosti upomínající na základní škálu půdy i podmračené oblohy, tak v tématech „zviditelňujících“ drobnosti, které tak snadno v realitě přehlížíme.

„Žiju sám ve zdejších lesích,“ objasňuje Oldřich Tichý, „je téma, které jsem začal zpracovávat na konci osmdesátých let minulého století, kdy jsem se s rodinou odstěhoval na venkov. Nesu si ho v sobě dosud, a trvá ve mně už od mých 12 let, od dětství stráveného na Valašsku.“

Spustit audio