Příběhy demokracie z celého světa na výstavě v DOXu

18. listopad 2014

Výstava Mody demokracie v Centru současného umění DOX představuje v projektech českých i zahraničních umělců inspirativní příběhy demokracie z celého světa. Výstava potrvá do 16. března 2015.

„Demokracie je forma vlády, na níž se všichni plnoprávní občané podílejí rovnou měrou - buď přímo, nebo prostřednictvím zvolených zástupců nepřímo – v návrzích, vypracování a ustavení zákonů, podle nichž je jejich společnost spravována.“ Tento citát z Wikipedie uvozuje výstavu Mody demokracie, kterou minulý týden otevřelo ve svých prostorách Centrum současného umění DOX v Praze 7 – Holešovicích. Výstava připravená mezinárodním týmem kurátorů představuje na projektech českých i zahraničních umělců inspirativní příběhy demokracie ze zemí celého světa.

Výstava stojí na myšlence, že další vývoj demokracie i její samotné přežití v globálním světě závisí na vzájemném respektu sdílených hodnot i odlišných kulturních tradic v regionech, národních státech i v mezinárodním společenství. Vybraná díla a projekty představují inspirativní příběhy demokracie na jednotlivých úrovních – městské čtvrti, města, velkoměsta, autonomní oblasti, malého a velkého státu, nakonec i v globálním měřítku.

Proto výstava předloží příklady metod a praxí demokracie nejen z Evropy a Severní Ameriky, ale také z dalších geografických a kulturních oblastí (Jižní Amerika a Asie). Ukáže tak, jak lokální demokratickou praxi dnes formují globální trendy a naopak, čímž přispěje i k současné diskusi o pojmu nadnárodní a transnárodní demokracie. Na výstavě budou zastoupena jednotlivá umělecká díla i celé soubory prací různých autorů včetně dokumentace krátkodobých i dlouhodobých projektů, na nichž umělci spolupracují v konkrétních lokalitách s tamními komunitami.

Podle tématu a geografie bude výstava členěna do 8 oddílů, přičemž Evropu zastoupí příběhy demokracie ve 3 zemích – v České republice (umělecké projekty jako občanské iniciativy v Ústí nad Labem), v Itálii (soužití 3 etnických skupin v autonomní oblasti Jižní Tyrolsko) a na Islandu (pokus o vytvoření nové ústavy demokratickou cestou).

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio