Warhol měl Marylin, Diviš má medvídka

3. prosinec 2014

Malíř Stanislav Diviš představuje v pražské Galerii Via art na výstavě Medvídek do každé rodiny svůj nový cyklus obrazů inspirovaný dětskou kresbou. Obrazy s motivem hlavy medvídka si můžete prohlédnout do 23. ledna 2015.

Hlava medvídka tvoří jediné téma nového cyklu obrazů Stanislava Diviše (nar. 1953), malíře, muzikanta, jednoho z nejvýraznějších koloristů, zakládajícího člena výtvarné skupiny Tvrdohlaví a rockového big bandu Krásné nové stroje.

Proč právě „medvídek“?Před několika lety dokončil Stanislav Diviš cyklus Dva světy, což byly obrazy zpracované na základě kreseb jeho syna: „mezi nimi byla i hlava medvídka,“ objasňuje umělec, „to byl první z medvídků, který vznikl.“ Po letech vznikly barevné varianty na „medvídkovské téma“, ale práce ještě nebyla dokončena. V roce 2010 vznikla dvoumetrová kresba a záměr vytvořit barevnou řadu dostal výraznější obrysy.

03264378.jpeg

Smysl celek dostal nejen kvůli nabídce uspořádat výstavu. V době, kdy jsou média naplněna podobami „siláckých medvědů z Východu“, tak tento „medvídek bez úst, jen s možností vyjádřit se svým udiveným výrazem“, reprezentuje jistý názor a myšlenkové směřování.

Symbolika a synergie barevZajímavým momentem při vzniku díla byla pro Stanislava Diviše možnost pracovat s barevným spektrem. Barvy si míchá sám a říká: „nejdřív jsem vytvářel světlejší varianty, ale to nebylo pořád ono, teprve když jsem přidal tón černé a malinko červené, najednou barva dostala hloubku a já si při tom teprve uvědomil vliv symboliky barev a fakt, že spojením těch, které jsou vnímané jako protichůdné, může získat úplně jiný charakter.“

Spustit audio