Video NoD zaplavil 3D Oceán

7. leden 2015

V pražské Galerii NoD je do 25. ledna k vidění site specific projekt Oceán Františka Pecháčka, studenta Ateliéru Time-Based Media Fakulty umění a designu v Ústí nad Labem.

Jako vůbec první si František Pecháček mohl ve Video NoD vyzkoušet novou velkoformátovou 3D projekci, zasahující všechny čtyři stěny místnosti: „Dělal jsem spoustu projekcí v různých galeriích, ale často se stávalo, že produkce nebyla s to zajistit adekvátní podmínky. Tentokrát to byla technická výzva, kterou se nám podařilo zdolat.“

Jako ústřední téma si František Pecháček zvolil živly, konkrétně vodu. Chtěl se přitom vyhnout realistickému zpracování a zvolil proto zkratku: „Mým nástrojem je digitální video a počítače. Oceán je pro mě digitální masa se svými principy fungování, která je živelná často jako oceán. V počítačích často dochází k jevům, do kterých člověk ani nemá šanci zasáhnout. Moje generace všechno převádí do digitálního toku a vidím tu jistou podobnost s tím tokem reálným, fyzikálním. Moji vrstevníci fungují velmi virtuálně, a to je další plán, kterým se zabývám,“ říká autor site specific projektu Oceán. Paralelně s ním je v Galerii NoD otevřena souběžná výstava čtyř autorů nazvaná Vital Forces.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio