GASK v Kutné Hoře představila svůj výstavní plán na rok 2015

28. leden 2015

Hlavní výstavou bude v letošním roce expozice malíře, sochaře, grafika Jiřího Sozanského nazvaná Mezní situace. Obsahově je vymezena dvěma významnými výročími: 70. výročím ukončení druhé světové války a 20. výročím ukončení války na Balkáně. Galerie ji chystá na květen.

„Ve své tvorbě se malíř a sochař Jiří Sozanský řečí zápasu, boje, zoufalého tlaku a protitlaku vyjadřuje k dobově aktuálnímu i nadčasovému tématu zhroucení osvícenských hodnot mravního řádu a jejich nahrazení zuřivým ´popravištěm svědomí´,“ čteme v anonci galerie k připravované výstavě.

Mezidobí Jiřího BeránkaNejbližší prezentace bude věnována dílu sochaře Jiřího Beránka, který jako jeden z prvních objevil pro české umění možnosti monumentální dřevěné plastiky na pomezí sochy, objektu, architektury a environmentu, už koncem 60. a během 70. let minulého století.

03302534.jpeg

Jedna z výstav bude také věnována letošnímu osmdesátníku, tvůrci večerníčků, malíři Jiřímu Šalamounovi. „Je to člověk, který vidí umění neustále nově, hravě, ironicky,“ charakterizuje umělce Richard Drury, „má v sobě obrovský lidský náboj. Málo známý je jeho smysl pro ironii, posílený značným kritickým momentem.“

Ironické obrazy Jiřího ŠalamounaŠalamounova výstava bude zařazena do cyklu Přesahy grafiky. Po jeho výstavě bude následovat prezentace německého grafika Bodo Korsiga, jehož tvorba je podle Richarda Druryho výjimečná nejen ve své monumentalitě velkých dřevořezů a linorytů, ale „vytváří grafiky, které jsou tak veliké, že přestávají být klasickými grafikami a obklopují diváka a vytvářejí jakési psychické prostředí.“

03302531.jpeg

Meditativní konfrontace umělkyňNa podzim letošního roku přichystá GASK konfrontaci a mezigenerační dialog dvou umělkyň, mladé sochařky Moniky Immrové s významnou českou sochařkou starší generace, Danielou Vinopalovou-Vodákovou, což bude, podle Druryho, setkání dvou meditativních uměleckých charakterů.

Spustit audio