Z fotek dědečka sestavila poctu československým letcům RAF

23. březen 2015

České centrum v Praze vystavilo u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války a 75. výročí vzniku československých perutí RAF fotografie ze života českých letců bojujících ve Velké Británii od fotografa Ladislava Sitenského. Výstava dostala název Perutě.

Snímky zachycují válečný i každodenní život českých letců a dalších vojáků, kteří se zúčastnili letecké bitvy o Británii. Ladislav Sitenský fotografoval české piloty při odpočinku i při návratech z boje, při oslavách prvních samostatných letů i na pohřbech padlých kamarádů, návštěvy prezidenta Beneše i Jana Masaryka, plavbu z poražené Francie v červnu 1940 i přivítání vítězů na Staroměstském náměstí 26. srpna 1945.

Výstavu Sitenského černobílých snímků připravila pro České centrum fotografova vnučka Adéla Kándlová. Práce ji bavila: „Úkol to byl krásný, snažila jsem se pojmout výstavu nejen jako poctu dědečkovi a fotografiím, ale i letcům a mechanikům. Zkrátka všem, kteří se nevzdali a různými strastiplnými cestami se vydali bojovat do Británie. Jsou to fotografie z různých letišť, z různých let války.“ Vojáci se na mnoha fotkách usmívají. Teprve popisek snímku odhalí pravdu o smrti, která je ve válce potkala.

Vystřídal 20 letišť

Ladislav Sitenský se do Londýna dostal z Paříže, kam nastoupil na studijní stipendium architektury. Nastoupil k československé zahraniční armádě, dostal se k letecké skupině a podařilo se mu odplout do Velké Británie. „U 312. perutě působil jako mechanik fotokulometů, na konci roku 1942 byl přeřazen na letecký inspektorát, kde působil oficiálně jako tlumočník, ale přesto byl vysílán kvůli fotkám i k perutím, u kterých nesloužil. Do deníku si poznamenal dvacet letišť, kde působil“ vysvětluje vnučka Ladislava Sitenského, která se chopila organizace výstavy.

Pražskou část je možné v Českém centru v Rytířské ulici navštívit do 25. dubna. Pozměněná podoba výstava se z Českého centra přesune do Velké synagogy v Plzni, kde budou od konce dubna k vidění snímky z pobytu Ladislava Sitenského v Dunkerku, které doposud vystaveny nebyly.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio