Zručný malíř se smyslem pro barvu a světlo

15. květen 2015

Ve spolupráci s belgickými partnery z Musée Félicien Rops v Namuru a Walonie – Bruxelles International otevřela Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu historicky první výstavu Jeana Delvilla (1867–1953), jedné z nejvýraznějších osobností belgického symbolismu fin-de-siècle.

Jean Delville, který je považován za vynikajícího kreslíře, malíře světla, esejistu, básníka a ilustrátora, bude na výstavě představen v reprezentativním výběru kreseb a obrazů, které budou zapůjčeny převážně z belgických muzeí a soukromých sbírek.

Život méně slavného mezi slavnýmiNarodil se v roce 1867 v Lovani, jako přívrženec esoterismu působil v belgické odnoži Teozofické společnosti a jako zednář to dotáhl až k postu velmistra lóže. Stál u zrodu skupiny Pour L'art, vedl hnutí idealistických malířů a založil a vedl jeho platformu - časopis L'Art Idealiste a stál i u zrodu Revue Lumiére. Byl také úspěšným akademikem, získal prestižní Římskou cenu a jako profesor působil na Glasgow School of Art a Académie des Baeaux-Arts v Bruselu.

Logo

Mysterium umění a duchovní obrodaUniverzální osobnost Jeana Deůnilla se na rozdíl od slavnějších souputníků nedočkal za svého života výraznější retrospektivy. Zručný malíř se smyslem pro barvu a pro světlo, básník, esejista i kritik byl inspirovaný hudbou a literaturou podobného rázu, jako například František Bílek. „Je to ono mysterium umění,“ upřesňuje kurátorka výstavy Hana Lavrová, „které vede člověka k duchovní obrodě a k dosažení ideálu harmonie a krásy na cestě životem.“

Spustit audio