Grafické dílo Nicolase Poussina je obdivované už 350 let. Nyní to dokazuje výstava ve Schwarzenberském paláci

31. srpen 2015

V Grafickém kabinetu Schwarzenberského paláce na Hradčanském náměstí v Praze připravila Národní galerie komorní výstavu k 350. výročí úmrtí francouzské malíře Nicolase Poussina. Pod názvem Nicolas Poussin obdivovaný. Dílo v grafice tří staletí ji můžete navštívit do 18. října.

Nicolas Poussin (1694 ̵ 1665) se narodil a umělecké školení získal ve Francii, jeho tvorba se však zásadně zformovala až v Itálii, kam odjel v roce 1623. Usadil se v Římě a s výjimkou dvouletého pobytu v Paříži již Itálii neopustil.

Kurátorka výstavy Petra Zelenková odůvodňuje Poussinovu oblíbenost a inspirativní sílu jeho díla: „Je to dáno jednak tím, že jeho dílo je opravdu kvalitní, ale také novátorské, Poussin byl průkopníkem barokního klasicismu v malířství, tuto svoji cestu sledoval opravdu urputně a postupně se stal hlavním představitelem směru, který se obrací k antice, k velkým mistrům renesance, zejména Tiziana a Rafaela. Hlavní ideou tohoto stylu bylo úsilí o racionalitu, velkolepost, narativnost, výrazná gesta, jasnou čitelnost a světlo, zkrátka přehlednost, takové až teatrální principy.“

Spustit audio