„Temný oblak noci poodhalí stříbrný svůj lem“ a v NG oslaví 25. výročí Ceny Jindřicha Chalupeckého

30. září 2015

Mottem vypůjčeným od anglického barokního básníka Johna Miltona slaví Národní galerie v Praze 25. výročí proslulé Ceny Jindřicha Chalupeckého. Výstava Silver Lining, pořádaná k tomuto výročí není typickou skupinovou přehlídkou, ale spíše detailně zaměřenou asambláží fragmentů zahrnující jak nově vzniklá díla, tak díla přetvořená či upravená pro dané místo v duchu site-specific.

Výstava laureátů nejprestižnější české umělecké ceny si klade celou řadu otázek, jež se kriticky staví k hodnotícím mechanismům ceny, poukazují na její udržitelnost a vyzdvihují roli, kterou sehrála v procesu psaní nedávné historie současného (českého) umění.

Expozice nadějí, že umění „má cenu“Výstava Silver Lining není, jak čteme v anonci na webu Národní galerie „ani pamětní sbírkou, ani síní slávy. Nabízí moment sebereflexe, anatomický průřez institucionálním fenoménem. Osciluje mezi úspěchem a neúspěchem, hrdinstvím a slabostí. Každé z děl je performativním gestem – částicí, která přispívá k mikrokosmu kontinuity i přeryvů v historii umění. Díla ztracená v galaxii výstavy usilují o vlastní autonomii a nechávají zaznít mimořádný subjektivní hlas.“

03481815.jpeg

Výstava obsahuje také krátké příběhy hlavních osobností Ceny Jindřicha Chalupeckého, ať zakladatelů, členů poroty, podporovatelů a sponzorů. Stává se podle kurátora: „polemickým prostorem, polyfonní sbírkou hybridních předmětů, která zkoumá, jak je důležité míti cenu. Vedle traumatu nenaplněných ambicí tak přináší i okamžiky prozření a jako taková je (či se spíše zoufale snaží být) vyjádřením naděje a optimismu. Všechno zlé je pro něco dobré – Every cloud has a silver lining.“

Vystavující umělci Vladimír Kokolia, František Skála, Michal Nesázal, Martin Mainer, Michal Gabriel, Petr Nikl, Kateřina Vincourová, Jiří Příhoda, Jiří Černický, Lukáš Rittstein, David Černý, Tomáš Vaněk, Markéta Othová, Michal Pěchouček, Ján Mančuška, Kateřina Šedá, Barbora Klímová, Eva Koťátková, Radim Labuda, Jiří Skála, Mark Ther, Vladimír Houdek, Dominik Lang, Roman Štětina.

Spustit audio