„Zdrcující kritiky ano, ale spíš se snažíme motivovat.“ Bornová & Císařovský ukazují Jak ve dvou dá se žít

14. prosinec 2015

Jak ve dvou dá se žít je název společné prezentace sochařky Eriky Bornové a malíře Tomáše Císařovského. Pražská Galerie 1. patro hostí jejich manželskou výstavu v Myslíkově ulici. Prohlédnout si ji můžete do 23. ledna příštího roku.

Tomáš Císařovský patří k uznávaným českým umělcům střední genenerace. Věnuje se figurální tvorbě, portrétům a v jeho motivickém rejstříku nechybí ani krajina. Lidské figuře zasvětila svou sochařskou tvorbu také jeho žena Erika Bornová, která své figury, často v životní velikosti vyřezává nožem z bloků pěnového polystyrenu a jejich povrch dotváří barevnými zásahy.

Oba teď společně vystavují – Tomáš Císařovský své figurální obrazy a Erika Bornová figurální plastiky. Svou výstavu, která tak trochu vypovídá i o jejich společném obyčejném i tvůrčím životě, nazvali s mírnou ironií Jak ve dvou dá se žít. A jak se dvěma umělcům spolu žije? „No dá se,“ odpovídá s mírným úsměvem Tomáš Císařovský, „je to inspirativní , i když to trvá déle než čtvrt století. Je to někdy škádlivé, zlobivé, nejpěknější jsou společné snídaně, kde se všechno probírá, pak se rozprchneme po svém a pokoušíme se chvilku zase žít bez sebe.“

Tomáš Císařovský charakterizuje své obrazy jako „vztahové“, Erika Bornová, která pracuje s polystyrenovými bloky si tento materiál chválí, protože díky němu může tvořit monumentální sochy, „takže si můžu vyřezat manžela a zároveň si ho přenést do jiné místnosti,“ s nadhledem charakterizuje svoji tvorbu také Erika Bornová.

Spustit audio