300 let harrachovského skla

31. květen 2012

V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze byla otevřena ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni výstava k letošnímu 300. výročí sklárny v Novém Světě v krkonošském Harrachově, která je zároveň poctou nedávno zemřelé kurátorce sbírky skla Uměleckoprůmyslového muzea Jarmile Brožové (1923–2012).

Výstava vychází z dlouhodobého soustředěného výzkumu archivních pramenů, zejména firemní dokumentace dochované v nezvyklé šíři. Návštěvníci výstavy na ní uvidí na 400 exponátů a prostřednictvím harrachovské produkce, která sklízela úspěchy nejen doma, ale i na evropských a zámořských trzích, poznají podoby českého skla v celém jeho vývoji od baroka přes období biedermeieru, historismu, secese a dekorativismu až po současnost.

Výstavu „Z Nového Světa do celého světa / 300 let harrachovského skla“ si můžete v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze prohlédnout do 16. září. K výstavě vychází také výpravná publikace s více než 1000 vyobrazení, kterou ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem v Praze vydalo v češtině a angličtině nakladatelství Arbor vitae. Na historii harrachovské sklárny v krkonošském Novém Světě se Karel Oujezdský zeptal hlavního kurátora výstavy Jana Mergla ze Západočeského muzea v Plzni.

Spustit audio