40 přehrad proti povodním v Česku je odkazem kulturního dědictví i v čase tropického vedra

6. srpen 2015

Národní technické muzeum ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým v Praze uspořádalo ve svých prostorách výstavu nazvanou Přehrady jako odkaz kulturního dědictví v ochraně před povodněmi.

Od 4. srpna jsou v prvním patře Národního technického muzea v Praze zpřístupněny dva výstavní projekty, které byly podpořeny v rámci Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity realizovaného ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým.

Menší z obou výstav prezentuje projekt s názvem Průzkum sbírkových předmětů z fondů Národního technického muzea moderními fyzikálními a chemickými metodami s cílem zkvalitnit jejich restaurování a preventivní konzervaci.

Rozsáhlejší výstava nazvaná Přehrady jako odkaz kulturního dědictví v ochraně před povodněmi, vznikla v rámci řešení výzkumného projektu Ministerstva kultury České republiky s titulem: Metody a nástroje ochrany a záchrany kulturního dědictví ohroženého povodněmi na půdě ČVUT v Praze. Připravil ji tým Katedry hydrotechniky Stavební fakulty ČVUT pod vedením autora koncepce výstavy, ing. Martina Horského. V budově Národního technického muzea v Praze na Letné si expozici můžete prohlédnout do až do 15. listopadu.

Spustit audio