500 fotografií za 20 let, to jest The Best (of Czech Press Photo)

11. březen 2015

To nejlepší z dvaceti dosavadních ročníků soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo představuje v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze retrospektivní výstava s názvem The Best of Czech Press Photo - Obrazy dvou desetiletí 1995-2014.

Diváci se mohou, prostřednictvím více než pěti set vybraných autentických fotografií předních českých a slovenských fotografů, vrátit zpět časem a připomenout si dramatické i poklidné události posledních dvaceti let: povodně na Moravě v roce 1997 i v Čechách v roce 2002, vítězství našich hokejistů v Naganu v roce 1998, kampaně kolem prezidentských voleb, návštěvy významných státníků, přírodní katastrofy i krvavé válečné konflikty posledního dvacetiletí.

Vyjádření zakladatelky a organizátorky akceU samých počátků soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo stála před dvaceti lety její zakladatelka a organizátorka, historička fotografie Daniela Mrázková. V jejím zamyšlení na dané téma čteme: „Když před dvaceti lety Czech Press Photo startovalo, vstupovalo na společenskou scénu ještě opojenou nedávnou politickou změnou v zemi. Po více než čtyřech desítkách let totality čeští a slovenští fotografové pracující pro média najednou mohli fotografovat prakticky všechno, co chtěli. Ne všechno však vzdor kvalitám svých prací mohli v rychle se bulvarizujících a komercializujících médiích publikovat. Fotografové tehdy rychle pochopili, že soutěž a následná výstava Czech Press Photo, hlásící se otevřeně k morálním idejím světového World Press Photo, pro ně znamená možnost každoroční platformy pro prezentaci a konfrontaci.

03334678.jpeg

Platformu nezávislou na zájmech politických, skupinových, mocenských, ekonomických, zadavatelských či jiných. A nejširší veřejnost zase rychle pochopila, že se jí na každoročních výstavách dostává možnost nezávislého zpětného zrcadla odrážejícího události, život a svět uplynulého roku. Možnost uceleného obrazu, přehledu, nad nímž lze v klidu postát, zapřemýšlet. Nebudu zastírat, že mám já i můj pracovní tým z popularity a respektu, které si soutěž a následné výstavy získaly, obrovskou radost.

Lví podíl na tomto respektu má nesporně i skutečnost, že soutěžní práce posuzuje každoročně obměňovaná devíti až jedenáctičlenná mezinárodní porota složená z významných osobností oboru různých zemí světa. Ta je hlavní zárukou odbornosti a nezávislosti. Ano i nadhledu, vylučujícímu případný provincionalismus soudů malého národa.“

Spustit audio