„Podoby pravdy“ fotografa Miroslava Tichého

15. prosinec 2010

Galerie hlavního města Prahy otevřela včera v podvečer ve svých výstavních prostorách ve druhém patře Staroměstské radnice první pražskou a rozsahem dosud největší výstavu 250 fotografií donedávna ještě neznámého čtyřiaosmdesátiletého kyjovského výtvarníka a fotografa Miroslava Tichého.

Tento muž, vnímaný okolím spíše jako podivín, žijící nekonformním rebelským životem, dosáhl ve svých osmdesáti letech díky svým fotografiím žen nečekaného úspěchu a slávy. Ta ho však nikterak nezajímá a více než svých fotografií, pořizovaných vlastnoručně vyrobenými primitivními kamerami, si cení svých kreseb, grafik a obrazů. Tichého neostré, mnohdy špatně vyvolané fotografie, ozvláštněné zubem času a nedbalého uskladnění, dnes na prestižních světových fotografických přehlídkách vyvolávají doslova senzaci.

02211447.jpeg

Hlavním motivem Tichého fotografií jsou ženy – zachycuje je na koupališti, v obchodech, na ulicích. Jeho fotografie mají zjevný, bezstarostný a nestoudný erotický náboj. Jak píše ve svém esejistickém textu „Miroslav Tichý aneb Podoby pravdy“ autor koncepce výstavy Gianfranco Sanguinetti – Tichý „...provedl ten nejrozsáhlejší únos Sabinek moderní doby, celá léta den po dni unášel jednu kyjovskou ženu za druhou z „labyrintu světa“ a přemisťoval je do ráje tvorby, a takto dantovským či biblickým přenosem jim zajistil určitou nesmrtelnost." Karel Oujezdský se včera ve Staroměstské radnici Giafranca Sanguinettiho zeptal, čím to je, že fotografie Miroslava Tichého získaly ve světě takový ohlas a proč dal Tichého výstavě název „Podoby pravdy“.

Výstava fotografií Miroslava Tichého je sestavena ze sbírek Giafranca Sanguinettiho, Juliho Sisina a Maxima Fedorowského. Prohlédnout si ji můžete ve výstavních prostorách Galerie hlavního města Prahy ve 2. patře Staroměstské radnice až do 3. března.

Spustit audio