Skleněné objekty Františka Víznera v Nové síni

10. březen 2011

V Nové síni ve Voršilské ulici v Praze byla ve středu 9. března večer zahájena retrospektivní výstava ateliérové tvorby jednoho z nejvýznamnějších českých sklářských výtvarníků – ode dneška pětasedmdesátiletého Františka Víznera.

Františk Vízner se se sklem seznamoval opravdu důkladně. Na počátku padesátých let se vyučil malířem skla, vystudoval v ateliéru tavené plastiky na Střední průmyslové škole sklářské v Železném Brodě a v letech 1956–62 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru skla a glyptiky. Jako designér lisovaného skla pracoval ve Sklo Unionu Teplice, hutnické sklo bylo jeho oborem ve sklárně v Škrdlovicích.

Od roku 1977 pracuje na volné noze a ve svém ateliéru vytváří minimalistické barevné skleněné objekty v oboru brusem tvarovaného skla. Svými díly je zastoupen v nejprestižnějších světových muzeích a galeriích.

Včerejší vernisáže v pražské Nové síni se František Vízner ze zdravotních důvodů nezúčastnil. Proto o stručnou charakteristiku jeho půl století trvající tvorby požádal Karel Oujezdský kurátorku výstavy Terezu Bruthansovou.

Výstava je otevřena do 30. dubna v galerii Nová síň ve Voršilské ulici v Praze 1. A to každý den kromě pondělí od 11 do 18 hodin.

Spustit audio