Ladislav Sutnar: U.S. Venus / Americké Venuše

30. červen 2011

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze otevřelo v Malé galerii Galerie Rudolfinum na Alšově nábřeží v Praze pod názvem „Ladislav Sutnar: U.S. Venus (Americké Venuše)“ první samostatnou výstavu americké malby proslulého česko-amerického avantgardního designéra Ladislava Sutnara, který se narodil v roce 1897v Plzni a zemřel v roce 1976 v New Yorku.

Ve své době Sutnar se svou malbou v amerických galeriích neprorazil. V povědomí byl zařazen jako špičkový designér a jeho malba byla téměř zapomenuta. S malou kolekcí Sutnarových obrazů jsme se poprvé seznámili teprve v roce 2003 na první Sutnarově retrospektivní výstavě v Jízdárně Pražského hradu.

02377495.jpeg

O stručnou charakteristiku Sutnarovy designérské i malířské tvorby požádal Karel Oujezdský kurátorku výstavy Ivu Knobloch z Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

Výstavu „Ladislav Sutnar: U.S. Venus / Americké Venuše“ můžete navštívit v Malé galerii Galerie Rudolfinum do 11. září. K výstavě vydalo nakladatelství Arbor vitae ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem publikaci „Ladislav Sutnar: U.S. Venus / Americké Venuše“, do níž svými texty přispěli vedle kurátorky Ivy Knobloch také Tomáš Pospiszyl, Karel Císař, Magdalena Juříková a úvodním slovem Helena Koenigsmarková. Graficky ji upravil Štěpán Malovec. Související publikaci „Ladislav Sutnar v textech (Mantal Vitamins)“ vydalo nedávno ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem nakladatelství Kant.

Spustit audio