Ahae – Pohled z okna / intimní svědectví o plynutí času

15. červenec 2011

Národní galerie v Praze otevřela ve Velké dvoraně Veletržního paláce unikátní výstavu korejského fotografa, umělce, filantropa vynálezce, podnikatele a ekologa – Ahaeho.

Výstava nazvaná „Ahae – Pohled z okna / Intimní svědectví o plynutí času“ je výběrem z téměř milionu snímků, které autor vytvořil v posledních dvou letech z okna domu, kde žije a pracuje.

Ahae se od mládí věnoval několika uměleckým disciplínám. Po třicítce začal své tvůrčí schopnosti uplatňovat v obchodní sféře a dokázal prorazit s mnoha vlastními unikátními produkty. Za svůj život zaregistroval přes tisíc patentů a obchodních značek, velké finanční částky věnoval na ochranu přírody a další charitativní projekty. V 70. letech začal sbírat fotografické přístroje a také fotografovat.

Právě otevřená výstava Ahaeho přírodních snímků se snaží zachytit plynutí času a krásu okolní přírody a je i silným poselstvím o odpovědnosti člověka ke světu, který ho obklopuje. Výběr umělcových fotografií ve Veletržním paláci navazuje na výstavu ve Vanderbitt Hall newyorského Grand Central Terminal z letošního dubna a května.

Čím Ahaeovy fotografie přírody fascinují, na to se včera Karel Oujezdský zeptal ve Veletržním paláci profesora Milana Knížáka, bývalého generálního ředitele Národní galerie v Praze.

Výstavu „Ahae – Pohled z okna / intimní svědectví o plynutí času“ si můžete ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze 7-Holešovicích prohlédnout do 14. srpna. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin.

Spustit audio