František Kaván – hvězda Mařákovy školy v Roudnici

11. srpen 2011

Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem se může pochlubit zejména skvělou kolekcí krajin malíře Antonína Slavíčka, který zde měl vloni ke stému výročí existence galerie svou retrospektivu.

Letošní prázdniny věnovala roudnická galerie dalšímu krajinářskému talentu, Slavíčkovu spolužákovi z pražské Akademie a souputníkovi na proslulých krajinářských plenérech Mařákovy školy – Františku Kavánovi, který žil v letech 1866–1941. Na letošní rok tedy připadají dvě kavánovská výročí – 135 let od narození a 75 let od jeho smrti.

Výstava nazvaná „František Kaván / hvězda Mařákovy školy“ je součástí volného cyklu „Počátky moderny“, jímž chce roudnická galerie pravidelně připomínat přelomovou epochu zrodu moderního umění. Můžeme na ní obdivovat 63 umělcových obrazů zapůjčených ze sbírek Národní galerie v Praze, Pražského hradu a regionálních galerií v Liberci, Plzni, Hradci Králové a Pardubicích. Nechybí ani díla z bohaté sbírky Krkonošského muzea v Jilemnici a ze soukromých sbírek.

O stručnou charakteristiku osobnosti a díla malíře Františka Kavána požádal Karel Oujezdský kurátora výstavy Michaela Zachaře, ředitele pražského pracoviště Národního památkového ústavu.

Výstava je v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem otevřena v rámci cyklu „Zrození moderny“ už jen do 4. září. Stejnou dobu zde můžete vidět také výstavu exotických pet-artových kreací zvířat a rostlin Veroniky Richterové nazvanou „Nebezpečná laguna“.Ta byla připravena v rámci cyklu „Jiné světy“.

Spustit audio