Vladimír Kopecký tentokrát jako grafik

10. listopad 2011

Galerie Havelka v Martinské ulici v Praze otevřela ve středu 9. listopadu večer výstavu k nadcházejícím 80. narozeninám významného českého sklářského výtvarníka a malíře, profesora Vladimíra Kopeckého, který od roku 1990 až do roku 2008 působil jako vedoucí Ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Kopecký však tentokrát nevystavuje ani sklo, ani obrazy, ale své vůbec první grafické práce – kolekci geometrizujících sérigrafií z let 2010 až 2011.

02481093.jpeg

Vladimír Kopecký se narodil 26. listopadu 1931 ve Svojanově na Českomoravské vrchovině, po válce studoval na odborných sklářských školách v Kamenickém Šenově a Novém Boru a v letech 1949–1956 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Josefa Kaplického.

Jeho skleněné plastiky a objekty jsou zastoupeny v nejprestižnějších světových sbírkách, z nichž jmenujme alespoň Kunstsammlungen auf der Veste v německém Coburgu, The Corning Museum of Glace v americkém Corningu, Victoria and Albert Museum v Londýně, Musée, Musée des Arts Décoratifs ve švýcarském Laussane či The National Museum of Modern Art v japonském Kjótu.

Než dá Karel Oujezdský slovo samotnému autorovi, profesoru Vladimíru Kopeckému, poslechněte si, co o jeho kolekci sérigrafií říká kurátor výstavy, historik umění Petr Vaňous.

Výstavu nazvanou stručně „Vladimír Kopecký“ si můžete v Galerii Havelka v Martinské ulici 4 na Starém Městě v Praze prohlédnout do 9. prosince. Otevřeno je od pondělí do soboty od 11 do 18 hodin.

Spustit audio