Sochy Hany Purkrábkové v Galerii Navrátil

22. listopad 2011

Letos v srpnu oslavila své pětasedmdesátiny sochařka a keramička Hana Purkrábková, absolventka Keramické školy v Bechyni a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde v letech 1955–1961 studovala u profesora Jana Kavana.

S keramickými figurálními sochami Hany Purkrábkové z posledních let se můžeme až do 13. ledna setkat na výstavě „Dočasný pobyt“ v Galerii Navrátil ve Vítkově ulici v Praze 8-Karlíně.

02489062.jpeg

V galerii nalezneme nejen sochařčiny typické sedící či stojící hliněné postavy žen různého stáří, smířené s osudem či úkradkem pozorující svět, postavy vypovídající o vnitřním klidu, štěstí a vyrovnanosti stejně jako o smutku, bolesti a stáří, ženy, jimž je jedno, co mají zrovna na sobě a jestli na nich nejsou náhodou vidět přebytečná kila.

02489049.jpeg

A je tu i série mužských hlav – křiklounů, jež se, ač to autorka vůbec neměla v úmyslu, nápadně podobají některým nabubřelým vizážím úředníků, politiků či poslanců českého parlamentu.

Karel Oujezdský se na vernisáži výstavy v Galerii Navrátil sochařky Hany Purkrábkové zeptal, kde všude hledá pro své ženské a mužské figury a hlavy živé předobrazy.

V sesterské Galerii Litera na Karlínském náměstí je ještě do 2. prosince otevřena výstava kreseb Iva Pelichovského nazvaná Pocta Nathalii P.

Spustit audio