Prof. Vladimír Kopecký osmdesátiletý

25. listopad 2011

Významný český sklářský výtvarník a malíř, profesor Vladimír Kopecký, dlouholetý vedoucí Ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, oslaví v sobotu 26. listopadu své osmdesáté narozeniny.

Galerie Havelka v Martinské ulici v Praze otevřela nedávno k tomuto autorovu jubileu malou komorní výstavu. Kopecký však tentokrát nevystavuje ani sklo, ani obrazy, ale své vůbec první grafické práce – kolekci geometrizujících sérigrafií z let 2010 až 2011.

02481091.jpeg

Vladimír Kopecký se narodil 26. listopadu 1931 ve Svojanově na Českomoravské vrchovině, po válce studoval na odborných sklářských školách v Kamenickém Šenově a Novém Boru a v letech 1949–1956 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u profesora Josefa Kaplického.

02481092.jpeg

Jeho skleněné plastiky a objekty jsou zastoupeny v nejprestižnějších světových sbírkách, z nichž jmenujme alespoň Kunstsammlungen auf der Veste v německém Coburgu, The Corning Museum of Glace v americkém Corningu, Victoria and Albert Museum v Londýně, Musée des Arts Décoratifs ve švýcarském Laussane či The National Museum of Modern Art v japonském Kjótu.

Než dá Karel Oujezdský slovo samotnému autorovi, profesoru Vladimíru Kopeckému, poslechněte si, co o jeho dosud první kolekci sérigrafií říká kurátor výstavy, historik umění Petr Vaňous.

Výstavu umělcových geometrizujících sérigrafií z loňského a letošního roku nazvanou stručně „Vladimír Kopecký“ si můžete v Galerii Havelka v Martinské ulici 4 na Starém Městě v Praze prohlédnout do 9. prosince.

Otevřeno je zde od pondělí do soboty od 11 do 18 hodin. Na další, právě otevřenou komorní výstavu prací Vladimíra Kopeckého, se můžete vypravit do brněnské Galerie Aspekt v Údolní ulici. Ta bude pro veřejnost otevřena až do 22. ledna.

Spustit audio