Tajemství koláží Pavly Aubrechtové

30. prosinec 2011

Opět se vracíme do Muzea Montanelli v Nerudově ulici na Malé Straně v Praze, kde je do konce ledna otevřena dvojvýstava „Tajemství Pavly Aubrechtové, Kabinet Vladimíra Gebauera“.

Oba umělci, kteří spolu už 40 let žijí jako manželé v Novém Strašecí, vstupovali na výtvarnou scénu v tíživé normalizační atmosféře 70. let. Grafička Pavla Aubrechtová studovala v letech 1964 až 1970 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové u profesora Františka Muziky, malíř Vladimír Gebauer v téže době krajinomalbu u profesora Františka Jiroudka na Akademii výtvarných umění v Praze.

02473668.jpeg

Pavla se nejdříve zabývala nejprve jemnými tužkovými ilustracemi, grafikou a později i objektem v podobě asamblážovaných krabiček. Ale jejím uměleckým údělem se nakonec stala zcela osobitá, pro ni typická abstraktní koláž, navazující na experimentální tendence 60. let.

Proto se jí Karel Oujezdský při společné prohlídce výstavy v Muzeu Montanelli zeptal, jaká byla její cesta od kresby a grafiky až k její svébytné podobě abstraktní koláže.

Dvojvýstavu „Tajemství Pavly Aubrechtové, Kabinet Vladimíra Gebauera“ si můžete prohlédnout v Muzeu Montanelli v Nerudově ulici 13 na Malé Straně v Praze do konce ledna.

Rozhovor s druhým vystavujícím, malířem Vladimírem Gebauerem, budeme vysílat v naší ranní Mozaice až v příštím roce – v pondělí 2. ledna

Spustit audio