Akvarely a kvaše a Vlasta. Jánuš Kubíček na papíře

14. červenec 2015

Výstava nazvaná Jánuš Kubíček: Akvarely a kvaše a Vlasta (práce na papíru z padesátých a sedmdesátých let) pořádaná v Galerii U Betlémské kaple je „poctou autorovi, pro něhož tvorba obrazu byla zároveň procesem konstituování jeho filozofické podstaty“. Navštívit ji můžete na Betlémském náměstí v Praze do 2. srpna.

K abstrakci (a to především k její muzikální, subjektivně romantické větvi) dospěl Jánuš Kubíček postupně v letech 1957-1964 skrze lásku k tradici a velmi rozsáhlou znalost výtvarné teorie i vlastního řemesla. Na pražské výstavě jsou zastoupeny jak realistické uhly, pastely a monotypy, na kterých autor zpodobnil v polovině padesátých let svou ženu Vlastu, tak abstraktní akvarely a kvaše z pozdějšího období let sedmdesátých.

03429876.jpeg

Tvorba brněnského malíře Jánuše Kubíčka, který žil mezi léty 1921 až 1993, má mnoho různorodých odstínů a fazet. Pohybuje se od figurativní tvorby k portrétu, od osobitých parafrází děl klasiků a témat z antické mytologie až k abstrakci a imaginativní malbě, nechybí v ní ani zátiší či krajina.

Spustit audio