Alena Kotzmannová zpochybněním zdánlivých jistot, skrze tajemství a náznak, znovunalézá skutečnost

20. říjen 2016

V barokním Colloredo-Mansfeldském paláci Galerie hlavního města Prahy představuje pod názvem Králík a královna své instalace a kamuflážové intervence vizuální umělkyně Alena Kotzmannová.

Po desetileté přestávce se do Galerie hlavního města Prahy vrací do historických interiérů vizuální umělkyně Alena Kotzmannová. Na českou výtvarnou scénu vstoupila tato absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, kde prošla Ateliérem konceptuální a intermediální tvorby a Atelierem fotografie, na konci 90. let 20. století. Od samého začátku se zaměřuje na klasickou černobílou analogovou fotografii, kterou v rámci svého konceptuálního přístupu kombinuje s dalšími médii. Ve svých instalacích využívá trojrozměrné předměty, i s fotografií pracuje jako s objektem.

Alena Kotzmannová vzpomíná na první prohlídku prostorů barokního paláce: „Když jsem procházela poprvé jednotlivými sály, tak jsem měla dojem, že ta výstava už je hotová. Ten palác sám o sobě hovoří nějakým svým jazykem, s nímž lze těžce vést dialog. Zvolila jsem cyklus site specific instalací navazujících na jednotlivé historické vrstvy a rozdělila jsem je na intervence, které jsou přímo pro prostor a dodané pokusy o znovunalezení skutečnosti, což jsou série fotografií, na kterých jsem začala pracovat v roce 2010.“

03727947.jpeg

Název je spojením dvou výchozích motivů pro jednotlivé pokusy o znovunalezení skutečnostiKlíč k interpretaci celého cyklu lze spatřovat v tvůrčím postupu autorky, která nejprve vyhledá výchozí iniciační motiv, který ji nějakým způsobem osloví. Může to být pohlednice zachycující anglickou královnu portrétovanou Lucienem Freudem nebo zpráva o kameni přivezeném astronauty z měsíce, ale stejně tak dětský porcelánový hrneček s obrázkem králíka. Následně k danému inspiračnímu motivu Kotzmannová připojuje nově pořízené snímky a další fotografie z vlastního archivu, jako by v její představivosti existoval určitý apriorní předobraz řetězce, jehož jednotlivé chybějící články.

Spustit audio