Architekti Ladislav Lábus a Josef Pleskot vystavují v Galerii Diamant

10. prosinec 2013

V Galerii Diamant Spolku výtvarných umělců Mánes vystavují do 29. prosince své realizace a projekty z let 2005 až 2013 významní čeští architekti Ladislav Lábus a Josef Pleskot – architekti S.V.U. Mánes.

Vystaveny jsou fotografické dokumentace jejich architektonických realizací a projektů z let 2005 až 2013 a také modely jejich staveb.

„Výstava navazuje na společnou výstavu v Písku, prezentuje práce od roku 2005,“ říká Ladislav Lábus. „Je tu několik projektů, které se ještě nerealizovaly nebo se vůbec nebudou realizovat, protože to byly soutěžní návrhy. Dál jsou tu skupiny rodinných domů, vil, bytových domů a jsou tu také rekonstrukce: například Jízdárna Pražského hradu, Edisonova transformační trafostanice atd.“

Záměr uspořádat výstavu těmto známým a respektovaným architektům, členům S.V.U. Mánes, v době kulatých výročí jejich narození (Prof. Ing. arch Ladislav Lábus *1951; Ing. arch. Josef Pleskot *1952), je v souladu s dlouhodobým úsilím Spolku výtvarných umělců Mánes podporovat vznik a prezentaci kvalitní architektury a zároveň reaguje na rozvíjející se zájem veřejnosti o formy soudobé výstavby v našich městech.

02779068.jpeg

Na výstavě budou mít návštěvníci možnost seznámit se i s velkým projektem konverze industriální architektury v Ostravě-Vítkovicích, právě hledání „nového života“ této rozměrné industriální památky je neodmyslitelně spjato se jménem architekta Josefa Pleskota.

K dalším významným stavbám Josefa Pleskota patří mimo jiné areál Ústředí ČSOB Group v Praze-Radlicích, rekonstrukce zámeckého pivovaru v Litomyšli nebo průchod valem Prašného mostu v zahradách Pražského hradu.

autoři: Karel Oujezdský , Helena Petáková , Karel Kratochvíl
Spustit audio