Ariadnina nit Karola Ondreičky, představitele slovenské fantazijní figurace

9. říjen 2014

Výstava Ariadnina nit v Topičově klubu na Národní třídě představuje malířskou a grafickou tvorbou ilustrátora Karola Ondreičky, představitele proudu fantazijní a alegorické figurace. Expozice připravená k letošním nedožitým autorovým sedmdesátinám bude otevřená do 7. 11.

K letošním nedožitým sedmdesátinám připravili v Topičově klubu v Praze výstavu tvorby slovenského malíře, grafika a ilustrátora Karola Ondreičky. Patřil do proudu slovenské fantazijní a alegorické figurace. Jeho výtvarná řeč se vyznačuje až mikroskopickou detailností a tekutou volností kompoziční stavby, kaleidoskopicky rozprostřené z mnoha pečlivě skládaných fragmentů a souběžných dějů.

Karol Ondreička se narodil před sedmdesáti lety v Čachticích na Slovensku a zemřel v roce 2003 v Bratislavě. Na Vysoké škole výtvarných umění tam studoval na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v Oddělení ilustrace a knižní tvorby, kde byl jeho učitelem významný slovenský grafik a malíř Albín Brunovský. Ondreička sám na této škole jako profesor řadu let pedagogicky působil a v letech 1989 až 1990 byl jejím prvním porevolučním rektorem.

Kurátor výstavy Richard Drury o osobitém rukopisu Karola Ondreičky píše: „Jeho výtvarný styl je založen na poetickém spojení fantazie, snu a skutečnosti. Ve svém díle hledal harmonii lidské bytosti a vesmíru. Charakteristickou vlastností jeho díla je lyricky imaginativní vnímání světa a úcta k umělecké technice. Ondreička vytváří děje svých obrazů drobnokresbou, často jemnou linkou, která se vine jako niť. Podobně se skládá i symbolická struktura autorových výjevů, jevící se jako spletitý labyrint tušených významů.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio