Art brut – Anatomia Metamorphosis

15. červen 2011

V Muzeu Montanelli – MuMo – v Nerudově ulici na Malé Straně v Praze byla otevřena výstava „Art brut – Anatomia Metamorphosis“, připravená ve spolupráci s občanským sdružením ABCD, jež už v Praze prezentovalo francouzskou sbírku art brut abcd a legendární Prinzhornovu sbírku.

Pro ty, kteří pojem „art brut“ neboli „umění v surovém stavu“ neznají, připomínáme, že takto označil francouzský malíř a sběratel neprofesionálního umění Jean Dubuffet výtvarné produkce všeho druhu – kresby, malby, výšivky, modelované či tesané plastiky atd., které vykazují spontaneitu a velkou tvůrčí představivost a jsou co možná nejméně poplatné běžnému umění a kulturním šablonám.

02364110.jpeg

Autoři art brut jsou neznámé osoby zcela vzdálené prostředí profesionálních umělců. Jsme zde svědky zcela čisté, syrové umělecké činnosti, která ve svém celku i v jednotlivých fázích vychází výhradně z autora a jeho vlastních podnětů.

Kurátorka výstavy Terezie Zemánková na výstavě „Art brut – Anatomia Metamorphosis“, konfrontuje v Muzeu Montanelli práce tří autorů – své babičky Anny Zemánové (1908–1986), padesátníka Luboše Plného a nově objeveného kreslíře Františka Dymáčka, který zemřel v roce 2003. Karla Oujezdského zajímalo, proč zvolila právě je.

Výstava potrvá až do 30. září. Otevřeno je od úterý do soboty od 12 do 18 hodin a v neděli od 12 do 16 hodin.

Spustit audio