Asijská klasická díla v rostlinném dialogu se současným uměním a designem

12. červen 2015

Sbírka orientálního umění Národní galerie v Praze otevřela v Paláci Kinských výstavu nazvanou „Skrytá řeč rostlin. Florální symbolika v asijském umění a její odraz v současném umění a designu“. Vedle tradičního asijského umění na ní můžete až do začátku příštího roku vidět také intervence současných českých i zahraničních umělců.

Vzácné poklady staré Asie, ale také současné aktuální umění a vůni květin - to vše přináší výstavní projekt Národní galerie v Praze. Klasická asijská umělecká díla zde vstupují do zajímavých a často překvapivých dialogů se současným uměním a designem. Onen „dialog“ je veden zvláštním způsobem, protože vstupy současných umělců jsou instalovány přímo do vitrín s klasickými díly.

Prolínání umění dávného se současnýmNěkteré intervence současného umění jsou velmi výrazné, jinde je součinnost nenápadná a téměř mimovolná, takže některé vstupy bude muset návštěvník obtížněji dohledávat. Tradiční rostlinné motivy a jejich nejrůznější podoby se vyjevují na široké škále materiálů – od textilu, laku, kovu a porcelánu k papíru. Převažují dekorativní a užitkové předměty, na jejichž ploše se rozehrává bohatá a mnohovrstevnatá rostlinná symbolika.

Iránský hedvábný kilim (cca 1600)

Inspirace, spolupráce, nápodobaUmělecké intervence současných českých, slovenských a asijských autorů se inspirují vizuální stránkou nebo různými ikonografickými podobami tradičních florálních motivů. Zastoupena jsou nejrůznější média od video artu, animované tvorby přes instalace, fotografii až po klasické médium malby. Tradiční umělecká díla jsou také konfrontována se současnou tvorbou mladých oděvních designérů a předních designérů z oblasti autorského šperku.

Spustit audio