Barokní svět mistra Rubense v Zakopanem

25. červenec 2014

Polské město Zakopane připravilo na prázdninové měsíce pro turisty příjemné překvapení. Až do 31. srpna mohou v Městské galerii umění navštívit unikátní výstavu 81 grafik nazvanou Síla i patos. Barokní svět mistra Rubense představující dílo slavného vlámského malíře.

Na výstavě jsou k vidění grafiky, jako třeba Svatá Kateřina, Bitva Amazonek či Stará žena s chlapcem a svící. A jak v polských médiích uvedla ředitelka galerie Anna Zadziorková, Peter Paul Rubens pro své grafiky zaměstnával ty nejlepší rytce. Osobně se také podílel na jejich vytváření. Grafiky pro něj byly jakousi reklamou jeho dílny, takže jim věnoval mimořádnou pozornost. Pohyb i hluboké stíny musely být tak dokonalé, jako na jeho obrazech. I proto je dnes považován za předchůdce mnoha grafických technik.

Výstava Síla i patos. Barokní svět mistra Rubense v Zakopaném je jedinečná tím, že představuje díla zapůjčená z Rubensova rodného města Siegenu. V Polsku se zatím ještě nikdy žádná taková expozice neuskutečnila a ani se neplánuje. Je výsledkem zhruba 25 let trvající spolupráce mezi oběma městy. Poláci kvůli ní galerii v Zakopaném rekonstruovali i modernizovali, aby splňovala nároky na zapůjčení tak významných prací.

03172530.jpeg

Ze Zakopaného do krakovské Galerie EuropeumNení to ovšem jediná akce, kterou budou příznivci výtvarného umění během své letní dovolené v jižním Polsku potěšeni. Lidé totiž podle polských médií mohou na jeden lístek navštívit jak galerii v Zakopaném, tak i krakovskou Galerii Europeum, která je součástí Národního muzea. Přitom na 9. a 23. srpna jsou ze Zakopaného organizovány výlety s průvodcem do krakovské galerie.

Ta byla v rekonstruované budově ze 17. století otevřena teprve loni v září. Její sbírky obsahují zhruba stovku západoevropských děl - převážně soch a obrazů vytvořených v posledních devíti stech letech. Letos se přitom její sbírka rozrostla o tři olejomalby ze 17. století - od Matheuse van Helmonta, Joosta Sustermanse a Jacoba Gerritsz Cuypa.

autoři: Milena M. Marešová , Dagmar Langová
Spustit audio