Bez začátku, bez konce uctí Museum Kampa památku sochaře Aleše Veselého

3. únor 2016

Připomenutí osobnosti a tvorby významného českého sochaře, který zemřel v prosinci loňského roku, je hlavním poselstvím vzpomínkové výstavy nazvané „Bez začátku, bez konce„/ Pocta Aleši Veselému” v Museu Kampa. Tvorbu Aleše Veselého ze sbírek Musea Kampa doplní několik děl ze soukromých sbírek a soubor čtyř objektů z roku 2012, které vznikly na sympoziu v Mikulově a v Praze dosud nebyly představené.

Expozici připravila historička umění Mahulena Nešlehová společně s asistentkou Aleše Veselého Alenou Bartkovou a navštívit ji můžete v Konírně pražského Muzea Kampa prohlédnout do konce února.

„S jeho odchodem ztratila česká kultura výjimečného tvůrce,“ podotýká historička umění Mahulena Nešlehová. „Výjimečného v tom smyslu, že se dokázal vyjádřit v různorodých výtvarných projevech s neobyčejně osobitým způsobem.“ Aleš Veselý byl umělcem vymykajícím se jednoznačným zařazením. „On pojímal svá díla jako zastavení na cestě, jako záznamy promýšlení svých otázek, protože on šel cestou poznávání i sebepoznávání, cestou tázání.“

03562111.jpeg

Měl rád vyhraněné kontrasty a střety různých silPodle Mahuleny Nešlehové naturelu Aleše Veselého nejpřiléhavěji odpovídala metoda asambláže, k níž se propracovával od 60. let minulého století. „Vždy mu šlo o sdělení, ne o to, jak konkrétní věc vypadá a chránil se jakékoliv estetizaci nebo prvoplánovosti, to všechno šlo mimo něj.“ Hloubavá a vnitřně koncentrovaná tvorba Aleše Veselého je vzájemně propojená. „Ta díla, to jsou záznamy jeho přemýšlení,“ upozorňuje Mahulena Nešlehová.

Spustit audio