Boty na sebevraždu a další výstřelky obuvnického designu jsou k vidění ve Vídni

12. srpen 2014

Vídeňský Kunsthaus, tedy Dům umění, je známý nejen svými zajímavými prostory, jejichž tvůrcem je rakouský malíř, grafik a architekt Fridrich Hundertwasser, ale také unikátními nevšedními výstavami. Do 5. října se tam můžete vydat za expozicí uměleckých bot.

Vídeňský Kunst Haus, který sídlí v prostorách bývalé nábytkářské továrny navržené Fridensreichem Hundertwasserem, pořádá do začátku října unikátní výstavu „SHOEting Stars“. Její kurátoři se ve spolupráci s Muzeem užitého umění v Lipsku zaměřili na design v obuvnictví a boty jako umělecký předmět.

Na vybraných 220 modelech je patrné, že obuv může být středem zájmu kreativců, designérů i výtvarníků. Výstava také srovnává rukodělnou zručnost obuvnického řemesla s moderními možnostmi počítačové grafiky.

Komfort či praktičnost bot nejsou vždy hlavním kritériem hodnocení jejich kvality. Mnohé z vystavených exponátů jsou na první pohled nenositelné, ale jejich tvůrci prostřednictvím krátkých filmů dokazují, že svůj účel dokáží splnit a že se v nich chodit dá.

Výstava uměleckých bot je ve vídeňském Kunst Hausu do 5. října a přístupna je denně od 10 do 19 hodin. Unikátní prostředí muzea přímo vybízí i k návštěvě jeho stálé expozice věnované životu a tvorbě rakouského architekta, malíře a grafika Friedensreicha Regentag Dunkelbunt Hundertwassera.

autoři: Martin Krafl , Karel Kratochvíl
Spustit audio