Brázda, Čapci, Pat i Mat. GASK v Kutné Hoře představila výstavní plán 2016

11. březen 2016

Galerie středočeského kraje na začátku roku tradičně pořádá tiskovou konferenci, na které představí výstavní plán na zbytek letošního roku, doprovodné programy a nově také akci s názvem Kulturní léto v GASK.

Mezi největší projekty letošního roku patří pod názvem „Mezi začátky a konci II“ výstava Pavla Brázdy, která byla slavnostně zahájena v sobotu 27. února. Lákavý pro zájemce o výtvarnou tvorbu jistě bude například projekt nazvaný „XXL pohledů na současné slovenské výtvarné umění“.

Dětskou tematikou v díle bratří Čapků se bude zabývat výstava „Ty děti si pořád hrají“ a nejen malým je určena chystaná expozice představující tvorbu Vladimíra Jiránka. K vidění budou postavy z populárních příběhů České televize „Pat a Mat“ a „Králíci z klobouku“ a mnoha dalších kreslených příběhů. Výstava bude z velké části interaktivní, animované postavičky potěší nejmenší diváky v životní velikosti.

Nejen proměnlivé, i stálé expozice lákajíPro návštěvníky je stále atraktivní stálá expozice Stavy mysli / Za obrazem. V netradičním pojetí vedoucího kurátora Richarda Druryho představuje více než dvě stě uměleckých děl. Téměř všechna pocházejí ze sbírek GASK, návštěvník zde ovšem najde i několik zápůjček přímo od autorů nebo ze soukromých sbírek. Expozice je založena na pocitovém vnímání děl v souvislosti s tím, jakou myšlenku či emoci vyjadřují. Koncept výstavy ocenili i porotci soutěže Gloria musaealis a stálá expozice GASK tak v loňském roce získala 1. místo v kategorii Muzejní výstava roku.

03586386.jpeg

Další chystané výstavy v GASK „Ze světla ke světlu“ Dalibora Smutného; v sobotu 19. března budou zahájeny: Igora Grimmicha a jeho „Image“, Elišku Lhotskou se šperky „The Future is now“, videoinstalace „Těšení“ Erika Sikory a plátna Jaroslava Valečky s „Krajinami vnitřními a krajinami vnějšími“; v květnu zaplaví prostor Přesahy grafiky Jakub Špaňhel a jeho „Kytky, města, motýli“.

Spustit audio