Britská metropole hledá výstavou pravdu o první světové válce

6. srpen 2014

Londýnské imperiální válečné muzeum do 8. března 2015 vystavuje práce, které reflektují první světovou válku. Zdarma přístupnou expozici navštívil také Jaroslav Beránek.

Mnozí výtvarníci vytvořili jedinečná díla, která první světovou válku reflektují. A to jak již během ní, nebo nedlouho po jejím konci. A právě během první světové války vzniklo ve Spojeném království schéma oficiálních válečných umělců, kteří byli najímáni k tomu, aby vytvořili umělecká díla reflektující tento hrozný válečný konflikt.

Tento úkol dostalo do vínku v roce 1917 Imperiální válečné muzeum. Z první světové války tak má celkem 3 613 uměleckých děl, z toho 509 obrazů, 1 775 kreseb, 1 317 grafik a 12 skulptur. Z tohoto něuvěřitelného množství je celkem přirozeně na výstavě Pravda a paměť, jak zní její název, představen jen zlomek, na sto dvacet obrazů a kreseb.

Instituce má sbírání válečných reflexí v popisu práce

Imperiální válečné muzeum dodnes posílá výtvarníky do oblasti bojů, aby tam ztvárnili hrůzy ozbrojených konfliktů. Od války o Faklandy až třeba po Irák nebo Afghanistán. Imperiální válečné muzeum ale není jedinou institucí, která by shromažďovala výtvarné sbírky reflektující válku. Například náš, český Vojenský historický ústav má jedinečné umělecké sbírky, v nichž jsou například díla Františka Kupky, Oty Gutfreunda či Josefa Šímy, kteří rovněž reflektovali první světovou válku.

V úvodu londýnské výstavy vidíme plakáty, které v době první světové války lákaly britskou veřejnost na díla, jež tento konflikit reflektovala. A závěr výstavy pak patří těm, která nejpůsobivěji vyjadřují hrůzu bojů první světové války. Například obraz amerického malíře Johna Singera Sargenta, nazvaný Zasaženi plynem – obrovské plátno, na němž jsou zobrazeni britští vojáci oslepení bojovými plyny.

03180473.jpeg

Žádná propaganda Je možná až neuvěřitelné, že díla, která vznikla na zakázku oficiálních britských institucí, ztvárňují válku v té nejsurovější podobě. Například obraz Paula Nashe „Tvoříme nový svět“, který vznikl v roce 1918. Ukazuje měsíční krajinu, kterou na francouzských a belgických bojijštích vytvořila zákopová válka.

autoři: jbe , Karel Kratochvíl
Spustit audio