Čekárna Dominika Langa otevírá prostor imaginaci skrze kancelářské židle

30. září 2014

Vedle letošních finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2014 vystavuje ve Veletržním paláci svůj projekt Čekárna také loňský laureát tohoto ocenění - Dominik Lang. Instalaci si můžete v pátém patře Veletržního paláce v Praze prohlédnout až do 4. ledna 2015.

Čekárna Dominika Langa je naplněná židlemi a křesly různých tvarů. Nač se v ní čeká? „V každé čekárně se skutečně čeká,“ objasňuje umělec. „A tím vzniká jakýsi prostor mezi dvěma realitami. Vzniká tak prostor pro imaginaci, snění, kdy jsme sami sebou. Máme tak volný prostor, který můžeme otevřít svému přemýšlení a věnovat se čemukoliv.“

Čekání vybudí představivostJak napovídá název a vizualizace Dominika Langa naplněná nábytkem obvyklým pro čekárny a vypůjčeným z kancelářských prostor galerie, „vzniká tady metafora oné imaginace, která je vybuzena čekáním“.

Objevit nové v běžnostiPro tvorbu Dominika Langa je typická práce s galerijním prostorem, tu předvedl v instalaci, za kterou získal loňskou Cenu Jindřicha Chalupeckého. Z jeho dalších významných prezentací lze připomenout například benátskou instalaci Spící město, v níž představil sochy svého otce Jiřího Langa, ale některé z nich upravil a zasadil je do nových souvislostí.

03217609.jpeg

Ve stejném termínu jako výstava projektu loňského laureáta, je v prostoru Veletržního paláce k vidění také přehlídka prací letošních finalistů 25. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého: Martina Kohouta, Richarda Loskota, Lucie Scerankové, Romana Štětiny a Terezy Velíkové.

Spustit audio