Celkem 51 architektonicky zajímavých a běžně nepřístupných budov se o víkendu zdarma otevře veřejnosti

13. květen 2016

Byli jste už někdy v krytu pod Thomayerovou nemocnicí nebo v tzv. „Květáku“, nové budově Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd? Do těchto a mnoha dalších staveb se budete moci podívat o nadcházejícím víkendu, po oba dny vždy od 10 do 18 hodin.

Druhý ročník festivalu Open House Praha umožní lidem prohlédnout si interiéry běžně nepřístupných pražských budov. Jsou mezi nimi historické paláce, moderní kancelářské komplexy nebo technické a industriální stavby. Kde se pořadatelé k akci podobného typu inspirovali a jaké novinky připravili pro letošní ročník? Členka organizačního týmu Bohdana Rambousková objasňuje návaznost na koncept, který vznikl v roce 1992 v Londýně: „Byla to snaha otevřít budovy veřejnosti, která kolem nich třeba denně chodí. Architektura velmi významně zasahuje do našich životů, formuje naše trasy pohybu po městě, ale velmi často člověk netuší, co je uvnitř.“

03627965.jpeg

Koncept Open House se okamžitě ujal a s velkým úspěchem se rozšířil do více než 30 metropolí po celém světěPraha se samozřejmě k projektu přidala, neboť má návštěvníkům co nabídnout jak z architektury starší, tak moderní: „A proto jsme loni založili Open House a otevřeli první ročník v České republice,“ říká Bohdana Rambousková a dodává, jak obtížné bylo v prvním ročníku prosadit možnost vstupu do některých objektů: „Jistě je pochopitelné, když si představíte jako majitel nějakého objektu, že se vám po něm budou pohybovat zástupy lidí, pro mnohé to byl představa lákavá i děsivá zároveň.“ V prvním ročníku se podařilo přesvědčit 33 majitelů objektů, aby je zpřístupnili. Po loňském úspěchu se tentokrát nabídnout návštěvníkům k prohlídce 51 objektů.

Spustit audio