Cenu Klubu Za starou Prahu získal depozitář Oblastní galerie v Liberci

19. únor 2014

Klub Za starou Prahu opět ocenil architekturu, která respektuje historický ráz okolí. Vítězem desátého ročníku je depozitář Oblastní galerie v Liberci.

Klub se především zasazuje o ochranu historických staveb a rázu jejich okolí a právě to je také kritériem pro zisk Ceny. Nominované stavby musí ale plnit nejen estetické parametry, ideálně by měly prostor nějak dál rozvíjet.

Na základě těchto kritérií se nejlepší loňskou stavbou v historickém prostředí stal depozitář Oblastní galerie v Liberci. Je to stavba, která budí ostrou debatu, přinejmenším v Liberci. Architekti pod vedením Karla Novotného a Jiřího Bučka pro ni zvolili přísný minimalistický styl.

„Je to jednoduchý šedý hranol, který stojí v prostředí, které je formálně bohatší a barvitější. A to místnímu publiku vadí,“ vysvětluje předseda Ceny Klubu Za starou Prahu profesor Rostislav Švácha. „Doufám, že naše cena přesvědčí aspoň ty místní občany, kteří mají rádi moderní architekturu, že na to architekti šli správně.“

Ceny Klubu Za starou Prahu pro rok 2013
1. Oblastní galerie v Liberci, Liberec (Karel Novotný, Jiří Buček, Petr Čihák, Jan Duda, Jana Havlová, Filip Horatschke)
2. Dostavba hotelu Arigone, Olomouc (Alice Michálková, Pavel Pospíšil)
3. Národní centrum zahradní kultury, Kroměříž (Antonín Novák, Petr Valenta, Eduard Štěrbák)
4. Divadlo na Orlí, Brno (Milan Rak, Alena Režná, Pavel Rada, Irena Burková, Ondřej Gaudl, Mirko Lev)
5. Rodinný dům s ordinací, Holešov (Tomáš Možný)
6. Polyfunkční dům, Mohelnice (Přemysl Kokeš)

Druhé místo získala přístavba hotelu Arigone v Olomouci. Místní architekti Alice Michálková a Pavel Pospíšil mysleli hlavně na splynutí stavby s místním kontextem.

Hospodářské stavby v podzámeckých zahradách v Kroměříži se umístily na třetím místě. Tři nevelké dřevěné budovy mají „archetypální tvary, ale výsledek není fádní – jednoduché tvarosloví poetizují zajímavé detaily“, říká Rostislav Švácha.

Velkou diskusi při rozhodování poroty vzbudilo Divadlo na Orlí v Brně, které stojí v jedné z nejcennějších částí brněnské památkové rezervace. Tato stavba je dílem architektů Milana Raka, Aleny Režné, Pavla Rady, Ireny Burkové, Ondřeje Gaudla a Mirko Lva.

Do finále se také probojoval rodinný dům s ordinací v Holešově od architekta Tomáše Možného a polyfunkční dům Kovárna v Mohelnici, jehož autorem je architekt Přemysl Kokeš.

Mezi letošními nominacemi tedy paradoxně – vzhledem k názvu ocenění, nebyl žádný pražský počin. Loni v soutěži Klubu za starou Prahu zvítězila rozhledna a vestibul Muzea chmelařství v Žatci.

autoři: zvl , Karel Oujezdský , Helena Petáková , Karel Kratochvíl
Spustit audio