Cenu kritiky za mladou malbu 2015 získala Eva Škrovinová

13. únor 2015

Výstavu prací finalistů i vítězky 8. ročníku Ceny kritiky za mladou malbu 2015 si můžete prohlédnout v Galerii kritiků v Paláci Adria v Jungmannově ulici v Praze. Otevřena je od 13. února do 15. března.

Do letošního ročníku soutěže, která nese podtitul Malba a její přesahy, se přihlásilo nebo bylo nominováno více než šedesát mladých umělců do 30 let. Z nich porota vybrala osm finalistů. Práce sedmi z nich: Ondřeje Boušky, Filipa Dvořáka, Martina Herolda, Michaela Hona, Šárky Koudelové, Andrey Lédlové, Adély Součkové jsou k vidění v prostorách Galerie kritiků. A s nimi samozřejmě také dílo vítězky soutěže, pětadvacetileté Evy Škrovinové, absolventky Ateliéru intermédií Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně.

Ředitelka galerie a členka soutěžní poroty Vlasta Čiháková-Noshiro hodnotí letošní výsledky velmi pozitivně, mimo jiné i z důvodu, že každý z finalistů byl osobitý. O vítězce, Evě Škrovinové, říká, že jejím zdrojem inspirace je v podstatě matematika, geometrie. Mezi finalisty se ale prý také najde „sběratel koberců“ s výrazným citem pro ornamentalitu a vizualitu projevu; u jiné finalistky, „sběratelky minerálů“, lze nalézt tímto materiálem inspirované konfigurace odkrývající skryté vrstvy.

03315594.jpeg

Kouzlo letošního ročníku je v rozmanitosti pojetí jednotlivých finalistůMezi dalšími finalisty, poeticky laděnými, je „fundovaná kreslířka“, ale též zručný malíř, pokračuje ve výčtu ředitelka galerie: „maluje zeleň tohoto světa, ale je už zvyklý na úpravu obrazů v počítači, takže výsledné projevy jsou vlastně hezčí, než kdyby byly malovány v přírodních barvách“. Další kandidátka maluje své zážitky a příběhy přímo uhlem na stěnu a jiný se pohybuje mezi více obory, pracuje se dřevem a dřevo také maluje. Poslední z finalistů, podle Vlasty Čihákové-Noshiro dělá optické struktury, „ale vyniká tím, že to vše dělá rukodělně a velmi si zakládá na práci s barvou a štětcem. Jsou to zkrátka zajímavé optické struktury poněkud ovlivněné designem.“

A dílo vítězky letošní Ceny kritiků za mladou malbu?Eva Škrovinová se dle vlastních slov pokouší o „jiný pohled“ na obraz a zabývá se hledáním jiných možností, jak s ním pracovat: „Nepracuji příliš s vizuální, zobrazovací složkou, ale začínám od materiálu a zkoumám, jak s ním dál pracovat, jak s ním lze tvarově manipulovat a podobně.“ Obrazy Evy Škrovinové připomínají technické nákresy, obsahují dokonce výpočty a schémata. „Princip těchto obrazů byl v tom, aby se skládaly – jsou v nich panty, dají se ohnout…“ opravdu představují způsob výpočtu efektivního poskládání materiálu. Divád zde má možnost si představit původní plochu i obsah obrazu i to, jak se změní, pokud ho autorka efektivně poskládá třeba do kubického objektu.

03315595.jpeg
Spustit audio