Černobyl ve fotografiích Antonína Kratochvíla

4. květen 2011

Od středy 4. května je v horním sále pražského Mánesa otevřena k 25. výročí černobylské jaderné tragédie výstava fotografií významného, světově uznávaného českého fotografa Antonína Kratochvíla, nazvaná „Černobyl / For Japan“.

Výstavu doplňuje charitativní akce na podporu Japonska, které se 11. března stalo obětí nebývale silného zemětřesení a následné vlny tsunami, jež způsobila jadernou havárii v atomové elektrárně ve Fukušimě.

02328058.jpeg

Spolu s Gambit Photo ji pořádá společnost Bušidó / Umění samurajského meče, která představí historické originály samurajských mečů a mečového příslušenství, ale i ukázky japonské tušové malby a kolekci fotografií z Japonska.

Hlavní prostor výstavy však patří Kratochvílovým dokumentárním fotografiím z Černobylu, které ukazují nejen zničené životní prostředí, ale především těžké osudy obyvatel černobylské oblasti.

Na to, kdy se poprvé vypravil do Černobylu, se v pražském Mánesu zeptal fotografa Antonína Kratochvíla redaktor Karel Oujezdský.

Výstava fotografií „Antonín Kratochvíl & workshops – Černobyl“ potrvá do 29. května. Na výstavě budou v prodeji Kratochvílovy fotografie a také drobné předměty, které připravila společnost Bušidó, prezentující japonské samurajské meče, ukázky tradičního japonského umění a kolekci fotografií ze současného Japonska. Výtěžek z prodeje tisků, fotografií a jiných drobných předmětů bude věnován těžce zkoušenému Japonsku.

Spustit audio